Kom igång med WordPress

Ett av de allra största bloggverktygen är WordPress, här hittar du en guide för hur du kommer igång med att blogga med detta verktyg.

Det kan för vissa vara lite knepigt att komma igång med WordPress och det är inte nödvändigt att använda sig av detta verktyg om du vill börja blogga. Du kan istället använda dig av en gratistjänst för bloggande och på sidan starta med bloggande hittar du fler andra tips om hur du kan börja blogga via en bloggtjänst istället. Om du känner dig säker i dina kunskaper och vill installera WordPress är det bara att följa guiden här under.

Installera WordPress

För att installera WordPress är det första steget att gå in på wordpress.org och ladda hem WordPress-programvaran. Nästa steg är att packa upp zip-filen med WordPress och sedan ladda upp den till ditt webbhotell. För att göra detta behöver du inloggningsuppgifter från ditt webbhotell och en ftp-klient.

När du har laddat upp programvaran till servern går du in på urlen där du har laddat upp filerna. Om du har laddat upp filerna direkt i huvudmappen behöver du bara gå in på din domän och följa instruktionerna. Har du istället laddat upp filerna i en mapp behöver du gå in på din domän följt av ett snedstreck och sedan mapp-namnet, t.ex. ”www.din-doman.se/din-mapp”.

När du har laddat upp filerna och gått in på din domän under rätt mapp kommer du att mötas av en installationsskärm. På denna skärm måste du ange databasuppgifter som WordPress kan använda. Dessa uppgifter finns oftast antingen i kontrollpanelen för ditt webbhotell eller i det mejl du fick när du beställde webbhotellet.

Efter att du har angett uppgifterna för databasen behöver du välja en titel för din webbplats, ett användarnamn, ett lösenord samt en e-post för installationen. Slutligen kan du välja om du vill hålla bloggen utanför sökmotorer (rekommenderas inte). När du har fyllt i dessa uppgifter och tryckt på knappen ”Installera WordPress” kan du börja blogga.

Vissa webbhotell ger dig också möjlighet att installera WordPress via kontrollpanelen, detta brukar gå snabbare och är i så fall att föredra.

Bekanta dig med gränssnittet

Efter att du har installerat WordPress kan du logga in med ditt användarnamn och ditt lösenord, då möts du av WordPress kontrollpanel.  På förstasidan av kontrollpanelen möts du av senaste aktiviteter på din blogg, en ruta där du kan snabbskapa ett inlägg, statistik samt de senaste nyheterna från WordPress.

Längst till vänster i kontrollpanelen har du menyn. Här kan du skapa & administrera inlägg, se media-filer, hantera sidor, administrera kommentarer, ändra utseendet på bloggen, installera och hantera tillägg, administrera användare, justera verktyg samt ändra inställningar för bloggen.

Skriv ett första inlägg med WordPress

För att skapa ditt första inlägg för du muspekaren över inlägg i menyn till vänster, då dyker en undermeny upp till höger om ”inlägg”, välj därefter skapa nytt. På denna sida kan du nu skapa ditt första inlägg. Tryck på fältet ”Ange titel här” och skriv in ”Det här är mitt första inlägg”. Tryck sedan på det stora textfältet i den större rutan under titeln och skriv in ”Det här är min första text”. Tryck därefter på knappen ”publicera” och vips! Nu har du skapat ditt första inlägg!

WordPress har också stöd för tusentals olika tillägg, på den här sidan hittar du tips på 25 användbara WordPresstillägg. Du hittar bl.a. tillägg som hjälper dig att sökoptimera dina inlägg, lägga in betygsystem, styra kommentatorfältet men mycket mer.